Hur väljer man rätt cykel?

Hur väljer man rätt cykel?

Ska du ha en klassisk damcykel? En racercykel? Eller kanske en mountainbike? Det finns idag mängder av olika modeller och typer på marknaden. Beroende på vad man har för behov och syfte med användningen, kommer den ena typen att passa bättre än den andra. Vissa vill bara cykla till affären, medan andra vill köra riktigt snabbt i tuff terräng. Det finns helt enkelt mycket att ta hänsyn till när det kommer till att välja cykel. Här visar vi hur du lättare kan hitta en cykel som passar just dig.

Ta reda på det grundläggande

Att känna till ungefär vad de olika cykeltyperna är bra för, är ett bra förstasteg till att hitta rätt cykel. Till exempel:

  • Ska du till exempel ha en klassisk damcykel är det standardmodellerna du bör kika på främst. Här finns många bra modeller för dig som vill använda cykeln lite i vardagen.
  • En racercykel gör att du kan cykla fort ­– riktigt fort. Dessa bör köras på platt, gärna asfalterat underlag, eftersom underlaget känns tydligt i kroppen när du cyklar.
  • Mountainbikes är gjorda för att cykla med på alla olika typer av underlag. De är byggda för att kunna köras i tuff terräng, men går givetvis att cykla med på asfalt också. Här når man dock inte upp i riktigt lika höga hastigheter som med en racercykel.

Sedan finns andra typer av cyklar, till exempel BMX och tandemcyklar. Dessa tre är dock de vanligaste. Du som ska ha en klassisk herr- eller damcykel behöver inte fundera allt för mycket på de olika typerna, utan kan, som tidigare nämnt, huvudsakligen kika inom standardsegmentet.

Hur ska du använda den?

När du har grundläggande kunskap om de olika cykeltyperna kan du börja fundera på hur du ska använda den, och sedan själv komma fram till vilken cykel som passar dig bäst. Ska du cykla i tuff terräng ofta? Då är troligen en mountainbike bäst. Om du vill cykla riktigt, riktigt snabbt är en racercykel troligen det bästa valet. Om du mest ska använda cykeln i vardagen, till jobbet och till mataffären till exempel, kan en klassisk herr- eller damcykel vara det som du bör titta efter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *