På hemsidan Företagsabonnemang kan du jämföra operatörer

När du ska teckna ett abonnemang för din verksamhet är det viktigt att läsa på om vad som erbjuds. Detta är en viktig del av att göra en kvalificerad bedömning av vilket abonnemang som är det bästa för just ditt företag. Genom att läsa på hemsidan Företagsabonnemang kan du göra just detta.

Läs mer på hemsidan Företagsabonnemang

Här är några fördelar med att läsa mer på hemsidan Företagsabonnemang innan du tecknar ett nytt abonnemang:

 

 • Jämföra olika abonnemang. Företag erbjuder ofta flera olika abonnemang med olika funktioner och priser. Genom att läsa mer på hemsidan Företagsabonnemang kan du jämföra olika abonnemang och ta reda på vilket som passar din verksamhet bäst. Du kan jämföra funktioner, priser, bindningstider och andra villkor för varje abonnemang. Detta gör det enklare att hitta det abonnemang som passar ditt företags behov och budget.
 • Förstå villkoren. Innan du tecknar ett abonnemang till företaget är det viktigt att du förstår vilka villkor som gäller. Dessa villkor inkluderar bland annat priser, bindningstider, betalningsvillkor, avbokningsregler och eventuella kostnader för övertrassering eller extra användning. Genom att noggrant läsa och förstå villkoren kan du få en bättre förståelse för vilka villkor som gäller för varje abonnemang. Detta gör att du också kan undvika eventuella överraskningar i form av extra kostnader.
 • Ta reda på vad som ingår. Det är också viktigt att du vet vad som ingår i varje abonnemang. Till exempel kan vissa abonnemang inkludera extra tjänster som röstbrevlåda, fria sms eller fri surf, medan andra inte gör det. Ta reda på vad som ingår i varje abonnemang och välja det som ger dig det bästa värdet för ditt företag.
 • Få en överblick över företagets utbud. Företag kan också erbjuda andra tjänster utöver företagsabonnemang som till exempel mobila bredbandsabonnemang eller olika typer av mobiltelefoner. Du behöver få en överblick över hela utbudet och ta reda på om det finns andra tjänster som kan vara användbara för ditt företag.
 • Ta reda på hur support och service fungerar. En annan viktig faktor att överväga när du tecknar ett abonnemang till ditt företag är vilken typ av support och service som erbjuds. Du bör därför ta reda på vilken typ av support och service som finns tillgänglig och hur du kan få hjälp om du behöver det. Detta kan hjälpa dig att undvika eventuella problem i framtiden.

Psykologbemanning förenklar bemanningen av psykololger

När du ansvarar för bemanningen i en verksamhet inom psykiatrin har du förmodligen händerna fulla. Du spenderar sannolikt en stor del av din tid åt att försöka hitta tillgängliga psykologer att bemanna upp era lediga platser med. Men som bekant är det just nu allt annat än enkelt att få tag i legitimerad och kompetent personal inom denna yrkeskategori. Därför bör du överväga att använda psykologbemanning som ett verktyg i ditt arbete.

Utmaningen med att rekrytera legitimerade psykologer

Många arbetsgivare inom psykiatrin upplever att det är väldigt svårt att rekrytera personal. Vakanserna är många och det tycks ibland vara stört omöjligt att hitta legitimerade psykologer som kan komma in med kort varsel. Visst ligger det en hel del i detta påstående, att det är en stor utmaning att hitta en bra psykolog som är tillgänglig och intresserad av ett nytt jobb. Det finns trots allt en anledning till detta: det är i mångt och mycket arbetstagarens marknad och det finns en begränsad pool av kompetens att ta ifrån.

Dessutom upplever många arbetsgivare och HR-avdelningar att det är svårt att utforma den perfekta jobbannonsen. Det är trots allt stor konkurrens om den begränsade arbetskraft som finns att rekrytera. Därför är det viktigt att er jobbannons utformas på ett sådant sätt att den sticker ut från mängden och pockar på uppmärksamheten i det stora bruset. Även detta är alltså en utmaning som du förmodligen är alltför bekant med.

Därför bör du överväga att vända dig till en psykologbemanning – nedan förklarar vi varför!

Därför är psykologbemanning lösningen på ditt problem

Idag finns det ett antal bemanningsföretag som specialiserar sig på just psykologbemanning. Dessa aktörer har inte sällan flera hundra legitimerade psykologer i sina stall. Dessa bemanningspsykologer hyr de ut till verksamheter som er. Så om ni har ett akut behov av att bemanna upp eller vill hitta en mer varaktig lösning bör ni vända er till dem.

Fördelarna med att göra detta är flera och innefattar bland andra följande:

 • ett brett utbud av bemanningspsykologer med bred kompetens
 • kvalitetssäkrad bemanning av psykologer
 • en flexibel och snabb lösning för er verksamhet.

Kamerabevakning och andra säkerhetsåtgärder för företag

Många typer av företag har stort behov av en hög säkerhet – något som bland annat går att få med hjälp av kamerabevakning. Det finns flera fördelar med att ha övervakningskameror, då det både kan minska risken för brott och samtidigt öka chansen att klara upp ett brott om det skulle ske ändå. Men det finns även andra bra säkerhetsåtgärder som företagare kan genomföra för att öka säkerheten.

Kamerabevakning för företag

Det finns som sagt flera fördelar med att ha kamerabevakning på ett företag – åtminstone för de företag som har lokaler, tillgångar eller annat att skydda. En kamera är ett ständigt vakande extra öga som håller koll både dag och natt, likaväl som när det finns personer på företaget och när det står helt tomt.

Kameror kan hjälpa till att minska risken för brott, eftersom synliga kameror kan avskräcka den som tänkt att göra något olagligt – till exempel stjäla eller sabotera. Skulle ett brott ske ändå – för att gärningspersonen missat att det finns kameror eller kanske helt enkelt struntat i det, kan bevakning vada till stor hjälp ändå.

Om både brottet och gärningspersonen har fångats av kamerorna är chansen större att brottet, med hjälp av videomaterialet, kan klaras upp.

Andra säkerhetsåtgärder

Kamerabevakning kan alltså ge en ökad säkerhet för olika typer av företag men det finns även andra saker som kan genomföras för ökad säkerhet. Hur mycket som behöver göras beror till stor del på vilken typ av verksamhet som drivs och vad det är som behöver skyddas. Nedan följer några vanliga åtgärder.

 • Brandskydd – Ett brandskydd är viktigt oavsett verksamhet och kan bestå av helst vanliga brandvarnare eller vara en del av ett större larmsystem. Sprinklers kan vara en del av ett brandskydd och nödvändigt i vissa fall.
 • Larm – Det är även vanligt med olika typer av larmsystem på företag, och kamerabevakning är ofta en del av ett sådant. Många leverantörer skräddarsyr system innehållandes olika funktioner och finesser, för att det ska passa det aktuella företagets behov.
 • Inbrottsskydd – Precis som att larm och kamerabevakning kan vara nödvändigt för en del kan även inbrottsskydd vara det. Ett inbrottsskydd kan till exempel bestå av speciella galler som monteras utanpå fönster och liknande.

Det är bra att se över säkerheten på sitt företag ibland, och fundera på om man behöver vidta nya åtgärder. Kanske blir det i form av ett komplett larmsystem eller annan säkerhetslösning. Oavsett är det, för de flesta, välinvesterade pengar att satsa på säkerheten.

Så får du billigaste abonnemanget för ditt barn

När barnen blir så stora att de kan ha en egen mobil är det även dags att välja abonnemang. Här följer fem tips på hur du lättare hittar billigaste abonnemanget för ditt barn.

Billigaste abonnemanget för ditt barn – 4 Tips

 1. Läs på och lär dig kostnadsnivåer
  Är 250 kr billigt eller dyrt för ett abonnemang med 20 GB surf per månad? Allt för många tecknar dyra alternativ eftersom de inte vet vilka olika prisnivåer som finns att välja mellan. Ett första steg kan alltså vara att läsa på och jämföra olika operatörer för att se vad som faktiskt är billigt eller dyrt.
 2. Köp mer surf – istället för att fylla på
  Det är inte stor skillnad i pris mellan att ha 5 GB och 10 GB per månad. Det handlar generellt om några tior per månad. Det är däremot dyrt att köpa mer surf om det tar slut och det inte går att vänta till att nya månaden börjar. Det är ofta på dessa ”tilläggsköp” som operatörerna tjänar stora summor. Välj inte det billigaste abonnemanget för ditt barn för att efter någon vecka behöva köpa dyr tilläggssurf…

  Det är bättre att teckna ett abonnemang med större surfmängd och se, efter en eller två månader, hur mycket som går åt per månad. Då kan sedan justering ske uppåt, eller nedåt, bland de alternativ som finns.

 3. Undvik kontantkort
  Abonnemang är billigare – och säkrare. Skulle barnet vara i stort behov av surf går det att ladda på detta på distans. Eftersom abonnemangen generellt har 1 månads uppsägningstid finns inte någon större fördel med kontantkorten längre.
 4. Är familjeabonnemang ett alternativ
  Det billigaste abonnemanget för ditt barn – kanske inte är ett eget abonnemang… Ett alternativ kan vara att teckna ett så kallat familjeabonnemang. Då betalas en fast summa för surfen och sedan en summa per familjemedlem som ska knytas till familjeabonnemanget. Därefter kan den person som är ”ägare” av familjeabonnemanget fördela surf mellan de olika telefonnumren. På detta sätt kan exempelvis en större surfmängd köpas till ett lägre pris. Om det däremot är lönsamt beror framförallt på behov av surfmängd och hur många personer det är i familjen som ska dela på familjeabonnemanget.

  Detta kan även vara ett sätt att snabbt och enkelt föra över surf mellan olika familjemedlemmar. Kanske är hjälp med maten värd 1 GB?

Jämför hemlarm utifrån recensioner och oberoende tester

Jämför hemlarm utifrån recensioner och oberoende tester

Vilket hemlarm är bäst? Det beror självklart på vad konsumenten prioriterar gällande funktion, service och pris. Men ett sätt att göra sig en bild av de olika larmen är att se på kundrecensioner och oberoende tester. Bolag som har mycket goda omdömen brukar även vara snabba med att visa upp detta på deras hemsida.

Bäst i Test

Listan kan göras lång på oberoende tester som genomförts på hemlarm genom åren. Bland de mest trovärdiga finns exempelvis:

 • PC för Alla
 • M3
 • Hem & Hyra
 • Smarto

Det är viktigt att kontrollera om testpanelen verkligen har testat de hemlarm som det skrivs om – eller om de bara refererar till andras tester. För högst trovärdighet bör de självklart ha testat det olika produkterna på egen hand.

Som konsument kan det även vara smart att se på vilka punkter som jämförs och vilket betyg som ges på de olika funktionerna. Ett larm med väldigt lågt betyg på ”app” kan ändå vara det bästa larmet – för en person som inte vill styra det via en app. Läs testerna till helhet och skapa dig en egen bild.

Konsumentrecensioner på hemlarm

De två största webbportalerna i Sverige, för kundrecensioner, är RECO och Trustpilot. Kunderna får lämna betyg och omdöme varpå sedan ett medelbetyg räknas ut och presenteras. Är detta medelbetyg mycket högt är det självklart något som företag kan använda inom sin marknadsföring.

RECO har exempelvis en funktion som heter ”Rekommenderat företag”. Det är ett litet digitalt diplom som ges till de företag som uppfyller specifika kriterier gällande kundnöjdhet. Även här finns en fördel att läsa de olika omdömena som finns för att skapa sig en bredare bild av vad kunderna är nöjda med – och vad som borde kunna varit bättre.

Visas upp av uppskattade larmbolag

Att komma först i ett oberoende test eller ha ett mycket högt genomsnittligt betyg av kunderna är självklart något som gynnar ett larmbolag. Ett stort antal konsumenter väljer att göra ”research” innan de köper dyrare konsumtionsvaror eller tjänster. Inom denna kategori bör hemlarm ingå då larmen, som är kopplade till en larmcentral, medför en löpande månadskostnad.

Detta är därmed något som mycket ofta lyfts fram på larmbolagens hemsidor. De är stolta över att vara bäst och visar detta tydligt för de som funderar på att skaffa deras larm. Samtidigt förtydligar det för kunden att de valt rätt bolag.

Reparera iPhone

När något gått sönder och man behöver reparera iPhone är det lätt att hitta ställen som lagar. Antingen kan man gå till en auktoriserad försäljare av iPhone som kan hjälpa till med att laga den. Kanske kan man till och med få gratis hjälp genom av garantin. Eller så går man till en mobilreparatör vars jobb är att laga telefoner från flera olika märken, däribland iPhone. Ett sista alternativ kan vara om man vet exakt vad som behöver göras för att laga en iPhone och i så fall kan man beställa hem reservdelar från internet och laga den själv.

Fördelarna med att reparera iPhone istället för att köpa en ny telefon

 • Får behålla den telefonen istället för allt trix och fix med att byta
 • Telefonen blir som ny och fräsch men till mycket billigare pris än en ny
 • Förlänger din telefons livslängd
 • Du kan sälja din telefon när du tröttnat/vill uppgradera istället för att slänga den
 • Miljöaspekten, bidrar till ett mer hållbart samhälle

Har man kvittot och köpte den med tilläggsförsäkring så är det givetvis större chans till bra service. Alla produkter som säljs i Sverige gör det med en garanti. Längden på garantin varierar givetvis beroende på produkt och märke, men kolla först om garantin fortfarande gäller innan du lägger pengar på reparation.

Laga iPhone via AppleCare

Apple erbjuder via sin officiella sajt möjligheten till en auktoriserad Apple-reparation. De skickar en låda hem till personen som sedan själv ombesörjer frakten och leveransen. Detta är en del av den självrisk och försäkring som man kan köpa till i samband med köpet av iPhone och som heter AppleCare eller Apple.

När något gått sönder och man behöver laga en iPhone är det lätt att hitta ställen som reparerar. Det kan vara en god rekommendation att använda sig av Apples egna servicecenter för att vara säker på att få hundra procent originaldelar vid byte av exempelvis batteri eller sprucken skärm. Priserna varierar beroende på storleken på skadan, hur gammal telefonen är samt hur stor självrisken är. Har man tecknat en så kallad drulle-försäkring via sitt ordinarie försäkringsbolag kan den gå in och täcka en del av kostanden.

Olika yrkesroller inom svensk juridik

Olika yrkesroller inom svensk juridik

Sveriges Rikes Lag är den tjockaste av böcker och i denna bok finns det mesta som berör svensk juridik. Lagar, regler och förordningar fördelat på närmare 4650 sidor. Den som arbetar med juridik i Sverige har garanterat denna bok nära tillhands, och är förmodligen väl insatt i en hel del av det som står i den. Men vilka yrkesroller finns det inom just juridiken och vad går dom ut på?

Jurist

För att bli jurist och få utöva svensk juridik krävs givetvis en omfattande och ganska lång juristutbildning. Därefter kan man jobba exempelvis på en juristbyrå eller som juridiskt ombud på ett företag. Rollen är då att företräda företaget i alla juridiska frågor, samt att upprätta olika typer av avtal.

Det är dock något mer vanligt att man arbetar som juridisk rådgivare och ombud, både för privatpersoner och företag som behöver hjälpen. Ibland räcker det med rådgivning och ibland uppstår en tvist, där man då kliver in och fungerar som ett ombud i rätten.

Advokat

En fråga som ställs ofta är vad som egentligen skiljer en jurist och en advokat åt. Som tidigare nämnt kan vem som helst kalla sig jurist och därmed arbeta inom svensk juridik. För en advokat är det annorlunda, det är nämligen en skyddad titel och att använda den utan ”tillstånd” är straffbart.

För att få kalla sig för advokat krävs minst tre års yrkeserfarenhet som jurist innan man över huvud taget kan ansöka som medlem hos advokatsamfundet. När man sedan gör det genomgår man en muntlig examination, samt att man får svara på frågor om sitt privata liv och ekonomi.

En advokat är alltså i grunden jurist men efter inträde i samfundet ställs högre krav. Även här kan arbetsområdet variera men att man jobbar med lagen som närmsta utgångspunkt råder det inga tvivel om.

Åklagare

Den som arbetar som åklagare har en viktig roll inom svensk juridik och även denne är i grunden jurist. Åklagarens roll är att väcka åtal mot en brottsmisstänkt, samt bevisa att den personen är skyldig.

Man kan säga att åklagaren arbetar emot jurister och advokater, åtminstone i dom fall ärendena avser brott. Juristen och advokatens roll är att försvara brottslingen och åklagarens roll är att försöka få honom eller henne fälld för det aktuella brottet.

För ytterligare information inom lag och rätt, besök www.juristinfo.nu

Hur använder man en mountainbike?

ostaa maastopyörä

on hyvä ajatella muutamia seikkoja jotta pyörästä olisi hyötyä pitkäksi aikaa. Välttääksesi laatuongelmia voi olla järkevää sijoittaa vähän enemmän rahaa ostoon. Pyörää täytyy huoltaa säännöllisesti ja jos sinulla on hyvälaatuinen merkkipyörä pyörän käyttöaika on pitkä ja huoltotyö vähenee huomattavasti. Eritoten vaihteet sekä pyöräketju ovat osia joihin huono laatu voi vaikuttaa negatiivisesti. Ruoste ja ongelmia pyörien kanssa voi myös olla merkkejä huonosta laadusta.

En moutainbike ger dig fantastiska möjligheter att ta dig ut i skog och natur. Du får motion samtidigt som du har roligt. Man ska dock ha i bakhuvudet att däck med grovt mönster lätt skadar ömtåliga stigar och annan mark. Det finns ingen lag som förbjuder dig att använda din mountainbike på vandringsleder eller motionsspår men du får inte skada spåren och de som går eller springer har alltid företräde. När man cyklar mountainbike så var beredd på att både du och cykeln blir nedsmutsade. Var alltid noga med att rengöra din mountainbike och alla olika delar så kommer din cykel att hålla mycket längre. 

Hur kommer man igång med en mountainbike? 

Det första du måste göra är att köpa en mountainbike. Man kan inte använda en vanlig cykel ute i skogen för de är inte alls anpassade för terrängkörning. En mountainbike är tillverkad och designad för att klara av tuffa strapatser ute i skogen. Utöver en bra mountainbike så behöver du också en del utrustning och olika verktyg. Om du skulle få punktering till exempel mitt ute i skogen eller långt borta på en grusväg är det viktigt att kunna laga cykeln så att du kan ta dig hem. 

Hur lång tid tar en cykeltur? 

Du måste räkna med att det tar en hel del tid att använda en mountainbike. Du måste för det första ta dig ut i skogen eller i terrängen och sedan tar själva cykelturen minst en timme. Sammanlagt är man ofta ute minst två timmar varje gång man tar en tur med sin mountainbike. Ofta orkar man inte att cykla mer än en eller två timmar eftersom det är en intensiv träning att cykla med mountainbike. 

Hur många växlar har en mountainbike? 

En mountainbike har vanligtvis ganska många växlar, det är inte ovanligt med sexton eller arton växlar och en del har så många som tjugoåtta växlar. I början kan det vara svårt att behärska alla växlarna men det lär du dig snabbt. Innan du bestämmer dig för att köpa en mountainbike ska du fråga dig själv hur ofta du kommer att använda den. Om du bara tänkt använda den någon gång i månaden eller när du cyklar omkring på platta underlag så är det bättre att satsa på någon annan typ av cykel. En bra mountainbike kostar en hel del pengar så därför är det viktigt att du verkligen kommer att ha nytta av en mountainbike. 

Vad är överfallslarm?

Vad är överfallslarm?

Det är många som lever med en risk att rånas eller skadas av någon på sitt jobb eller i sitt bostadsområde. Man kan bo på ett ställe där det förekommer mycket kriminalitet eller jobba med något där det hanteras mycket pengar vilket kan göra det frestande att råna.

Det finns olika sätt för att minska risken för att skadas, ett av dem är överfallslarm där man antingen ringer eller trycker på en knapp för att fort larma om något som hänt. I många fall förhindrar inte överfallslarm själva situationen, men kan göra att det går fortare att lösa eller att konsekvenserna inte blir lika stora. När används då överfallslarm?

I områden med hög överfallsrisk

Den typ av överfallslarm som används här är oftast inte kopplade till någon larmcentral, utan använder sig istället av starka ljudsignaler för att dels avskräcka förövaren och dels larma till omgivningen om vad som har hänt. Dessa kan exempelvis bäras runt handleden och är avsedda för personer som är rädda för att bli överfallna eller rör sig på ställen eller vid tidpunkter där överfallsrisken är stor.

Det finns även överfallslarm som kan aktiveras via larm på bostäder. Detta genom att speciella knappar trycks in på manöverpanelen eller på en sändare. Larmet går då till larmcentralen som direkt åker ut till aktuell adress.

I butik, bank eller postkontor

Denna typ av överfallslarm används främst på ställen där det förvaras mycket pengar och där det finns motiv för att överfalla, till exempel i större affärer, banker och postkontor. Överfallslarmet kan exempelvis utlösas med en knapp under disken och går då direkt till en larmcentral som snabbt förmedlar vidare till polisen om var larmet har gått och vilken typ av anläggning som det är. I vissa enstaka fall kan larmsignalen rentav gå direkt till polisens länskommunikationscentraler, men oftast går de som sagt till en larmcentral först.

För gemene man

Om man känner sig otrygg ute, men tycker att det är för dyrt eller krångligt att skaffa ett eget överfallslarm av den första typen som nämndes, finns det också överfallslarm som appar. Apparna fungerar då som så att istället för att skicka en signal till en larmcentral när larmet gått, skickas istället information till en vald bekantskapskrets eller grannsamverkansgrupp. Informationen skickas genom sms eller en pushnotis. Detta sätt är troligen den enklaste, men mest osäkra typen av överfallslarm, eftersom det inte är någon larmcentral som får information om vad som skett.

Hur väljer man rätt cykel?

Hur väljer man rätt cykel?

Ska du ha en klassisk damcykel? En racercykel? Eller kanske en mountainbike? Det finns idag mängder av olika modeller och typer på marknaden. Beroende på vad man har för behov och syfte med användningen, kommer den ena typen att passa bättre än den andra. Vissa vill bara cykla till affären, medan andra vill köra riktigt snabbt i tuff terräng. Det finns helt enkelt mycket att ta hänsyn till när det kommer till att välja cykel. Här visar vi hur du lättare kan hitta en cykel som passar just dig.

Ta reda på det grundläggande

Att känna till ungefär vad de olika cykeltyperna är bra för, är ett bra förstasteg till att hitta rätt cykel. Till exempel:

 • Ska du till exempel ha en klassisk damcykel är det standardmodellerna du bör kika på främst. Här finns många bra modeller för dig som vill använda cykeln lite i vardagen.
 • En racercykel gör att du kan cykla fort ­– riktigt fort. Dessa bör köras på platt, gärna asfalterat underlag, eftersom underlaget känns tydligt i kroppen när du cyklar.
 • Mountainbikes är gjorda för att cykla med på alla olika typer av underlag. De är byggda för att kunna köras i tuff terräng, men går givetvis att cykla med på asfalt också. Här når man dock inte upp i riktigt lika höga hastigheter som med en racercykel.

Sedan finns andra typer av cyklar, till exempel BMX och tandemcyklar. Dessa tre är dock de vanligaste. Du som ska ha en klassisk herr- eller damcykel behöver inte fundera allt för mycket på de olika typerna, utan kan, som tidigare nämnt, huvudsakligen kika inom standardsegmentet.

Hur ska du använda den?

När du har grundläggande kunskap om de olika cykeltyperna kan du börja fundera på hur du ska använda den, och sedan själv komma fram till vilken cykel som passar dig bäst. Ska du cykla i tuff terräng ofta? Då är troligen en mountainbike bäst. Om du vill cykla riktigt, riktigt snabbt är en racercykel troligen det bästa valet. Om du mest ska använda cykeln i vardagen, till jobbet och till mataffären till exempel, kan en klassisk herr- eller damcykel vara det som du bör titta efter.