Vad är överfallslarm?

Vad är överfallslarm?

Det är många som lever med en risk att rånas eller skadas av någon på sitt jobb eller i sitt bostadsområde. Man kan bo på ett ställe där det förekommer mycket kriminalitet eller jobba med något där det hanteras mycket pengar vilket kan göra det frestande att råna.

Det finns olika sätt för att minska risken för att skadas, ett av dem är överfallslarm där man antingen ringer eller trycker på en knapp för att fort larma om något som hänt. I många fall förhindrar inte överfallslarm själva situationen, men kan göra att det går fortare att lösa eller att konsekvenserna inte blir lika stora. När används då överfallslarm?

I områden med hög överfallsrisk

Den typ av överfallslarm som används här är oftast inte kopplade till någon larmcentral, utan använder sig istället av starka ljudsignaler för att dels avskräcka förövaren och dels larma till omgivningen om vad som har hänt. Dessa kan exempelvis bäras runt handleden och är avsedda för personer som är rädda för att bli överfallna eller rör sig på ställen eller vid tidpunkter där överfallsrisken är stor.

Det finns även överfallslarm som kan aktiveras via larm på bostäder. Detta genom att speciella knappar trycks in på manöverpanelen eller på en sändare. Larmet går då till larmcentralen som direkt åker ut till aktuell adress.

I butik, bank eller postkontor

Denna typ av överfallslarm används främst på ställen där det förvaras mycket pengar och där det finns motiv för att överfalla, till exempel i större affärer, banker och postkontor. Överfallslarmet kan exempelvis utlösas med en knapp under disken och går då direkt till en larmcentral som snabbt förmedlar vidare till polisen om var larmet har gått och vilken typ av anläggning som det är. I vissa enstaka fall kan larmsignalen rentav gå direkt till polisens länskommunikationscentraler, men oftast går de som sagt till en larmcentral först.

För gemene man

Om man känner sig otrygg ute, men tycker att det är för dyrt eller krångligt att skaffa ett eget överfallslarm av den första typen som nämndes, finns det också överfallslarm som appar. Apparna fungerar då som så att istället för att skicka en signal till en larmcentral när larmet gått, skickas istället information till en vald bekantskapskrets eller grannsamverkansgrupp. Informationen skickas genom sms eller en pushnotis. Detta sätt är troligen den enklaste, men mest osäkra typen av överfallslarm, eftersom det inte är någon larmcentral som får information om vad som skett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *